[Webtest] having problems with clickbutton, button not found.

Dierk Koenig webtest@lists.canoo.com
Fri, 18 Jul 2003 10:44:55 +0200


Hi Allan,

whenever you have problems with problems with any type of WebTest steps, you
can refer a) to the syntax reference that also provides examples. see
http://webtest.canoo.com/webtest/manual/syntax.html or
http://webtest.canoo.com/webtest/manual/samples.html or
http://webtest.canoo.com/webtest/manual/troubleshooting.html (e.g. for
button not found)

In boundary conditions when you don't know what is proven to work,
you can refer b) to the webtests that Canoo WebTest uses to test itself.
You can find the selftest report under
http://webtest.canoo.com/selftest/TestResultOverview.html

I always appreciate any type of bug report. However, I also appreciate
when posting consider that any type of surprising outcome is not necessarily
a bug but possibly an inappropriate use of the package.

Mittie


> -----Original Message-----
> From: webtest-admin@lists.canoo.com
> [mailto:webtest-admin@lists.canoo.com]On Behalf Of Allan Murphy
> Sent: Donnerstag, 17. Juli 2003 21:52
> To: webtest@lists.canoo.com
> Subject: [Webtest] having problems with clickbutton, button not found.
>
>
> last post was a mess. i hope this one is better. :P
>
>
> Ok. buttons should be inside forms, i tried that but they didnt work as
> well.
> this is my full code, not working. (cant find the button)
> ---------------------
> xml:
>
> <project name="SimpleTest" basedir="." default="main">
>
>   <property name="webtest.home" value="d:\webtest"/>
>
>    <taskdef file="${webtest.home}/webtestTaskdefs.properties">
>       <classpath>
>          <fileset dir="${webtest.home}" includes="**/lib/*.jar"/>
>       </classpath>
>    </taskdef>
>
>    <target name="main">
>
>       <testSpec name="myTest">
>
>          <config
>             host="localhost"
>             port="80"
>             protocol="http"
>             basepath=""
>             showhtmlparseroutput="true"
>             saveresponse="true"
>             resultpath="/tmp/results" />
>
>          <steps>
>
>             <invoke stepid="get Login Page" url="test.htm" />
>
>             <clickbutton label="Save" stepid="Click the Save button"/>
>
>          </steps>
>
>       </testSpec>
>    </target>
> </project>
>
>
> ---------------------------
> html:
>
> <html>
> <head>
> <title>no title</title>
> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
> </head>
> <body bgcolor="#FFFFFF" text="#000000" leftmargin="0" topmargin="0"
>
> marginwidth="0" marginheight="0">
> <form>
>    <input type="button" value="Save" />
> </form>
> </body>
> </html>
>
> --------------------------
> result:
>
> D:\>ant -buildfile test.xml
> Buildfile: test.xml
>
> main:
>
> BUILD FAILED
> Test step clickbutton named "Click the Save button" failed with message
>
> "Button
> with name <<not specified>> and value <Save> not found!"
>
> Total time: 6 seconds
>
>
> --------------------
> PLOP!
>
> can someone help or have a littele "working" example (html + xml) of
> clickbutton?
> thanks.
>
>
>
> Allan Murphy M.
> Ing.Informatico
>
> _________________________________________________________________
> Add photos to your messages with MSN 8. Get 2 months FREE*.
> http://join.msn.com/?page=features/featuredemail
>
> _______________________________________________
> WebTest mailing list
> WebTest@lists.canoo.com
> http://lists.canoo.com/mailman/listinfo/webtest
>