[Webtest] Click-O-Mat - Recording fails

Dierk Koenig webtest@lists.canoo.com
Wed, 25 Aug 2004 17:20:51 +0200


This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_002D_01C48AC7.DF0EA360
Content-Type: text/plain;
	charset="us-ascii"
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Hi Philippe,
did you see any output in the console window?

cheers
Mittie
  -----Original Message-----
  From: webtest-admin@lists.canoo.com
[mailto:webtest-admin@lists.canoo.com]On Behalf Of Philippe IMOUCHA
  Sent: Mittwoch, 25. August 2004 16:01
  To: webtest@lists.canoo.com
  Subject: [Webtest] Click-O-Mat - Recording fails


  I try to record with Click-O-Mat against our web application but it fails!



  The pb is the following:

  In my browser I enter the URL to access my application and I get the first
page and the WebTest code is generated successfully

                 <invoke url="index.html" stepid="" />

                  &commonVerification;

                  <verifytitle text="Accessing application" />



  The I click on a button in a form the correct webtest code is generated
but the page is not display in the browser

                  <invoke url="ctl/do" stepid="" />

                  &commonVerification;

                  <verifytitle text="the Wireless Online shop - Home" />



  Actually what is interesting is that the webtest code generated included
the verification of the page title of the page which doesn't appears in the
browser. This gives me the feeling that something happens in the proxy when
serving the retrieved page.



  Click-O-Mat configuration was:

    Proxy.properties

    ------------------------

    proxyhost=localhost

    proxyport=8088

    status=



    WebTest.properties

    ------------------------

    protocol=http

    basepath=eshopp4

    WebTest.Template.File.Name=/webtest.template.xml

    WebTest.Indentation.Tab.Count=4



  Using FireFox or IE 6 I have configured my proxy as described in your
documents, using the values we set in Click-O-Mat:

    proxyhost=localhost

    proxyport=8088



  Where I am a little bit confused is that I have installed as well the
patch for MAXQ which records wetbtest code using a proxy, it works fine to
record the navigation inside my web application.



  My feeling is that there is an issue in the implementation of the proxy in
Click-O-Mat or something around.



  Any helps welcome



  PS: little remark it could be interesting to record generate the config
either in the recorded web test or in an additional file config.properties
or config.xml



  Phil



------=_NextPart_000_002D_01C48AC7.DF0EA360
Content-Type: text/html;
	charset="us-ascii"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML xmlns=3D"http://www.w3.org/TR/REC-html40" xmlns:v =3D=20
"urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:o =3D=20
"urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w =3D=20
"urn:schemas-microsoft-com:office:word"><HEAD>
<META http-equiv=3DContent-Type content=3D"text/html; =
charset=3Dus-ascii">
<META content=3D"MSHTML 6.00.2800.1458" name=3DGENERATOR>
<STYLE>@page Section1 {size: 612.0pt 792.0pt; margin: 72.0pt 90.0pt =
72.0pt 90.0pt; }
P.MsoNormal {
	FONT-SIZE: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 0pt; FONT-FAMILY: "Times New Roman"
}
LI.MsoNormal {
	FONT-SIZE: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 0pt; FONT-FAMILY: "Times New Roman"
}
DIV.MsoNormal {
	FONT-SIZE: 12pt; MARGIN: 0cm 0cm 0pt; FONT-FAMILY: "Times New Roman"
}
H1 {
	FONT-SIZE: 16pt; MARGIN: 12pt 0cm 3pt; FONT-FAMILY: Arial
}
A:link {
	COLOR: blue; TEXT-DECORATION: underline
}
SPAN.MsoHyperlink {
	COLOR: blue; TEXT-DECORATION: underline
}
A:visited {
	COLOR: purple; TEXT-DECORATION: underline
}
SPAN.MsoHyperlinkFollowed {
	COLOR: purple; TEXT-DECORATION: underline
}
P.PageHeading1 {
	FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 28pt; MARGIN: 24pt 0cm; TEXT-INDENT: 0cm; =
FONT-FAMILY: Arial; LETTER-SPACING: 4pt; FONT-VARIANT: small-caps; =
mso-list: l0 level1 lfo2; mso-element: frame
}
LI.PageHeading1 {
	FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 28pt; MARGIN: 24pt 0cm; TEXT-INDENT: 0cm; =
FONT-FAMILY: Arial; LETTER-SPACING: 4pt; FONT-VARIANT: small-caps; =
mso-list: l0 level1 lfo2; mso-element: frame
}
DIV.PageHeading1 {
	FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 28pt; MARGIN: 24pt 0cm; TEXT-INDENT: 0cm; =
FONT-FAMILY: Arial; LETTER-SPACING: 4pt; FONT-VARIANT: small-caps; =
mso-list: l0 level1 lfo2; mso-element: frame
}
SPAN.EmailStyle18 {
	COLOR: windowtext; FONT-FAMILY: Arial; mso-style-type: personal-compose
}
DIV.Section1 {
	page: Section1
}
OL {
	MARGIN-BOTTOM: 0cm
}
UL {
	MARGIN-BOTTOM: 0cm
}
</STYLE>
</HEAD>
<BODY lang=3DEN-US vLink=3Dpurple link=3Dblue>
<DIV><SPAN class=3D535131815-25082004><FONT face=3DArial color=3D#0000ff =
size=3D2>Hi=20
Philippe,</FONT></SPAN></DIV>
<DIV><SPAN class=3D535131815-25082004><FONT face=3DArial color=3D#0000ff =
size=3D2>did=20
you see any output in the console window?</FONT></SPAN></DIV>
<DIV><SPAN class=3D535131815-25082004><FONT face=3DArial color=3D#0000ff =

size=3D2></FONT></SPAN>&nbsp;</DIV>
<DIV><SPAN class=3D535131815-25082004><FONT face=3DArial color=3D#0000ff =

size=3D2>cheers</FONT></SPAN></DIV>
<DIV><SPAN class=3D535131815-25082004><FONT face=3DArial color=3D#0000ff =

size=3D2>Mittie</FONT></SPAN></DIV>
<BLOCKQUOTE dir=3Dltr=20
style=3D"PADDING-LEFT: 5px; MARGIN-LEFT: 5px; BORDER-LEFT: #0000ff 2px =
solid; MARGIN-RIGHT: 0px">
  <DIV class=3DOutlookMessageHeader dir=3Dltr align=3Dleft><FONT =
face=3DTahoma=20
  size=3D2>-----Original Message-----<BR><B>From:</B>=20
  webtest-admin@lists.canoo.com =
[mailto:webtest-admin@lists.canoo.com]<B>On=20
  Behalf Of </B>Philippe IMOUCHA<BR><B>Sent:</B> Mittwoch, 25. August =
2004=20
  16:01<BR><B>To:</B> webtest@lists.canoo.com<BR><B>Subject:</B> =
[Webtest]=20
  Click-O-Mat - Recording fails<BR><BR></FONT></DIV>
  <DIV class=3DSection1>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">I try to record =
with=20
  Click-O-Mat against our web application but it=20
  fails!<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">The pb is the=20
  following:<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">In my browser I =
enter the=20
  URL to access my application and I get the first page and the WebTest =
code is=20
  generated successfully<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&lt;invoke =
url=3D"index.html"=20
  stepid=3D"" /&gt; <o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&=
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  &amp;commonVerification;<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&=
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  &lt;verifytitle text=3D"Accessing application"=20
/&gt;<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">The I click on a =
button in=20
  a form the correct webtest code is generated but the page is not =
display in=20
  the browser<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&=
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  &lt;invoke url=3D"ctl/do" stepid=3D"" =
/&gt;<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&=
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  &amp;commonVerification;<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&=
nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;=20
  &lt;verifytitle text=3D"the Wireless Online shop - Home"=20
  /&gt;<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">Actually what is =

  interesting is that the webtest code generated included the =
verification of=20
  the page title of the page which doesn't appears in the browser. This =
gives me=20
  the feeling that something happens in the proxy when serving the =
retrieved=20
  page.<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">Click-O-Mat =
configuration=20
  was:<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  Proxy.properties<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  ------------------------<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  proxyhost=3Dlocalhost<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  proxyport=3D8088<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  status=3D<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  WebTest.properties<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  ------------------------<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  protocol=3Dhttp<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  basepath=3Deshopp4<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  =
WebTest.Template.File.Name=3D/webtest.template.xml<o:p></o:p></SPAN></FON=
T></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  WebTest.Indentation.Tab.Count=3D4<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">Using FireFox or =
IE 6 I=20
  have configured my proxy as described in your documents, using the =
values we=20
  set in Click-O-Mat:<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  proxyhost=3Dlocalhost<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">&nbsp;=20
  proxyport=3D8088<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">Where I am a =
little bit=20
  confused is that I have installed as well the patch for MAXQ which =
records=20
  wetbtest code using a proxy, it works fine to record the navigation =
inside my=20
  web application.<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">My feeling is =
that there=20
  is an issue in the implementation of the proxy in Click-O-Mat or =
something=20
  around.<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">Any helps=20
  welcome<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier New'">PS: little =
remark it could=20
  be interesting to record generate the config either in the recorded =
web test=20
  or in an additional file config.properties or=20
  config.xml<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Courier New" size=3D2><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Courier =
New'">Phil<o:p></o:p></SPAN></FONT></P>
  <P class=3DMsoNormal><FONT face=3D"Times New Roman" size=3D3><SPAN=20
  style=3D"FONT-SIZE: =
12pt"><o:p>&nbsp;</o:p></SPAN></FONT></P></DIV></BLOCKQUOTE></BODY></HTML=
>

------=_NextPart_000_002D_01C48AC7.DF0EA360--